U nedelju 24.septembra na kompleksu tornja Dani Evropske baštine

U okviru Dana Evropske baštine, koji se do kraja septembra obeležavaju na više lokacija u Beogradu, u nedelju 24. septembra, od 11 do 17 časova, na kompleksu Tornja na Avali, biće priređeni brojni zanimljivi sadržaji koji će upotpuniti uživanje na omiljenom beogradskom izletištu.Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze, u čijoj nadležnosti je rad i održavanje čitavog kompleksa Avalskog tornja, tokom cele godine posebnu pažnju posvećuje i organizaciji mnogobrojnih događaja, koji posetiocima tornja obogaćuju vreme koje provedu na Avali. Zato se Avalski toranj, kao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Beograda, priključio obeležavanju Dana Evropske baštine i Svetskog dana turizma. Upravo će ovogodišnja manifestacija, čija je tema “Kulturno nasleđe i priroda”,biti prilika da Avala, koja je predeo izuzetnih odlika i zaštićeno prirodno dobro, predstavi kako svoje prirodno bogatstvo, tako i kulturno nasleđe i život ljudi iz podavalskih sela Beli Potok, Pinosava, Zuce, Ripanj i Vrčin. Vredni domaćini će posetiocima pripremiti džemove od šumskog i drugog voća, ajvare, voćno slatko i sokove, rakije i vina, sir i kajmak koji će moći da se degustiraju besplatno, a domaćice će im dati i sve informacije o blagodetima zdrave i kvalitetne hrane koju proizvode. Tu će biti i deca iz podavalskih sela koja će pričati o zanimljivoj istoriji svog kraja, gde se nalaze izvori sveže hladne vode, koji spomenici postoje na planini, kako je živeti na selu koje se nalazi tako blizu velikog grada.
Posetioci Avale će moći da pogledaju sve najvrednije iz srpske kulturne baštine u etno prodavnici “Dobra priča”, koja se nalazi u sklopu Avalskog tornja, a svoje umeće u okviru radionice starih zanata će pokazati i drvodelja. U novootvorenoj galeriji će biti otvorena i izložba slika koja odiše tradicionalnim duhom sa istaknutim ručnim radovima naše kulture, a akcenat će biti na tri celine: Stari zanati, Lepe srpske žene i Vina i rakije. Izložba će biti otvorena sve do kraja oktobra meseca.
Takođe, svi roditelji sa decom neće morati da brinu o zabavi svojih mališana. Savez za rekreaciju i fitnes Srbije će na sportskim terenima postaviti poligon sa rekvizitima za decu, gde će biti organizovana takmičenja i zabavne igre uz podršku animatora. Konjički klub Aleksandar iz Pinosave će mališane obradovati svojim mirnim i ujahanim konjima, koje će deca moći besplatno da jašu.
Na platou ispod tornja,kulturno umetnička društva sa opštine Voždovac će se predstaviti izvođenjem narodnih igara i pesama. Očekujemo vas!

Postavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »