Pre 21 godine srušen je toranj

Simbol glavnog grada srušen je 37. dana od početka NATO agresije na bivšu SR Jugoslaviju, 1999. godine, 29.aprila. Beograđani se na ovu vest prisećaju tog trenutka rečima “Gledala sam uživo kako rakete tamnog, večernjeg dana lete ka njemu i ruše ga. Zvuk je užasan. Pražina i dim ostavili su Avalu bez svog obeležja od tog dana. Avala nije bila ista za nas koji smo odrasli uz nju” neki su od komentara sugrađana u zvaničnoj grupi Avalskog tornja na Fejsbuku i Instagramu.

“Kad imate prozor sa kojeg gledate na Avalski toranj, slike sećanja na tamu u daljini, bez tornja, možda su najtužnije iz vremena bombardovanja Srbije. Nezaboravan osećaj je i kada je ponovo zasvetlio kao svetionik u noći” pišu Beograđani.

Toranj je do temelja srušen NATO bombama 29. aprila 1999. godine u 22.40 sati.Gađan je u noseće stubove sa dva projektila, a pao je celom dužinom preko prilaza kojim se ulazilo u toranj.

I danas na sećanje ovog nemilog događaja, Avalski toranj je zatvoren zbog pandemije virusa korona i vanrednog stanja u zemlji.Prema najavama relevantnih stručnjaka, toranj će, kao i ostali turistički objekti, uskoro biti ponovo otvoren, iako svoju osnovnu ulogu telekomunikacionog objekta obavlja danonoćno, bez obzira na trenutne okolnosti.

Pošaljite Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »

Registrujte se za novosti