Direktor JP ETV, gospodin Sava Savić, sastao se sa ministarkom Kine Cao Šumin na Avalskom tornju: Razgovori o saradnji u oblasti novih novih tehnologija, broadcast industrije, radija i televizije

Predsednik Narodne Republike Kine, Si Đinping, boravio je maja meseca 2024. godine u zvaničnoj poseti Srbiji, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su o unapređenju saradnje u brojnim oblastima. Tom prilikom, potpisana je zajednička izjava o produbljivanju strateškog partnerstva Srbije i Kine, čime je naglašena vizija zajedničke budućnosti u novoj eri.

U okviru ovih razgovora, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije, Dejan Ristić, sastao se sa ministarkom za nacionalnu upravu za radio i televiziju Kine, Cao Šumin, 15. oktobra 2024. godine. Ova poseta predstavlja početak realizacije memoranduma o saradnji u oblasti javnog informisanja, potpisanih ove godine, u domenu audio–vizuelne produkcije, digitalnih transformacija tradicionalnih medija i razvoj novih digitalnih medijskih formi.

U skladu sa prethonim dogovorima, direktor JP Emisiona tehnika i veze, gospodin Sava Savić, sastao se sa kineskom delegacijom, predvođenom njenom ekselencijom, ministarkom za nacionalnu upravu za radio i televiziju Kine, gđom Cao Šumin, 16. oktobra 2024. Delegacija je obišla ceo kompleks Avalskog tornja, uključujući tehničku salu i vidikovac na 122. metru visine, gde su bili impresionirani panoramskim pogledom na Beograd i okolinu.

Ministarka Cao Šumin i članovi njene delegacije bili su impresionirani i tehničkim kapacitetima tornja, turističkim potencijalom, kao i prirodnim lepotama koje ga okružuju. Međutim, fokus razgovora nije bio samo na Avalskom tornju, već na celokupnoj infrastrukturi JP Emisiona tehnika i veze, koja je ključna za rad radio i televizijskih sistema u Srbiji.

U toku sastanka u multifunkcionalnoj sali Avalskog tornja, tema razgovora bila je u vezi sa tehnologijom emitovanja, telekomunikacijama, radijom i televizijom. Posebna pažnja posvećena je razmeni znanja i iskustava između Srbije i Kine, kao i digitalizaciji i modernizaciji sistema za emitovanje.

Ministarka Cao Šumin pozvala je srpsku delegaciju da poseti Kinu, kako bi se nastavili razgovori o budućim zajedničkim projektima i razmotrile dodatne mogućnosti za saradnju. Kineska strana pokazala je poseban interes za unapređenje bilateralnih odnosa u oblasti medija, telekomunikacija i emitovanja, što bi omogućilo da Srbija i Kina zajednički rade na projektima digitalizacije i modernizacije sistema.

Ova poseta Avalskom tornju nije samo ojačala postojeće veze, već je otvorila vrata za nove projekte i saradnju u oblasti telekomunikacija, radija i televizije na najvišem nivou.

Na kraju sastanka, ministarka Cao Šumin i direktor JP ETV, gospodin Sava Savić, razmenili su poklone u znak pažnje i poštovanja, simbolizujući prijateljstvo i posvećenost jačanju buduće saradnje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *