Istorijat Avalskog tornja

“Čuvar grada”

Prvi Avalski toranj gradio se gotovo 4 godine – od 1961. a pušten u rad 1965. godine. Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših tornjeva u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje..

 

“Replika simbola Beograda”

Avalski toranj je srušen u bombardovanju 1999.godine, a novi Avalski toranj je obnovoljen i svečano otvoren aprila 2010. godine. On je replika starog tornja, i visok je 204,68 metara. Predano i precizno po projektu Saobraćajnog instituta CIP, radili su građevinari preduzeća “Ratko Mitrović”. Posetiocima je na raspolaganju letnja terasa- Vidikovac na 122-om metru i kafe bar samo 3 metara niže. Dva lifta na novom tornju kreću se brzinom od 3 metra u sekundi i do otvorenog vidikovca se stiže za nepunih 40 sekundi. Avalski toranj je izgrađen po savremenim standardima, prema seizmološkim propisima, poštujući arhitektonski dizajn prethodnog tornja stvorenog od strane naših poznatih inženjera i arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, kao i konstruktora Milana Krstića.

 

“Ponovo svetli Avalski toranj”

Toranj je ponos svih beograđana, ali i JP “ Emisiona tehnika i veze” u čijoj je nadležnosti od novembra 2010. To jeste samo jedan od 262 lokacije, ali najlepši i najznačajniji telekomunikacioni objekat, na usluzi televizijskim i radio emiterima, kao i mobilnim operaterima.”. Statistika pokazuje sve veći broj posetilaca tornja, koji je jedan od 5 top turističkih destinacija Beograda.

 

Rezervacije za grupnu posetu

×