Десети рођендан најзначајнијег телекомуникационог објекта у Србији

Пре 10 година, 21. априла за посете туриста је отворен, новоизграђени Авалски торањ, реплика првобитног, који су пројектовали архитекте Угљеша Богуновић и Слободан Јањић, као и констуктор академик Милан Крстић (1959-1960). На жалост, због пандемије вируса корона, ЈП Емисиона техника и везе у чијој је надлежности торањ на Авали (који је затворен за посетиоце током ванредног стања) не обелажава рођендан као до сада, прослављајући са Београђанима и гостима уз богат културно-уметнички програм, али ипак спреман да се туристичка сезона настави тамо где је стала 16.марта 2020. Почетак године и прва два месеца (јануар и фебруар) 2020, Авалски торањ по броју туриста и броју продатих улазница за видиковац, бележио је рекорд од отварања новоизграђеног, односно у последњих 10 година. Током јануара и фебруара, продато је 22.733 улазнице за панорамско разгледање са 122 метра торња.Такав резултат, великим делом је због изузетно добрих временских прилика нетипичних за зимски период, са температурама око 15 степени. Наслућивала се рекордна година која је сада неизвесна, а досадашњи показатељи су на то наводили, с обзиром да je од 2016. године (почетак инвестирања) све већи број домаћих и страних туриста на овом комплексу. За 4 године, од 2016. до 2019. године, посета је порасла за 36% односно са 137.937 улазница (2016) на 187.382 улазнице на крају 2019.

Улагања у изградњу и реконструкцију комплекса торња на Авали средсвима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и ЕТВ-а почела су 2016.године, када ово здање доживљава своју ренесансу и добија ширу намену, постаје прави угоститељски рекреативно-туристички центар са спортским теренима, теретаном, дечијим игралиштима, летњом позорницом, излетничким делом за одмор, кафеима, сувенирницама….све оно што до тада није било.

За торањ на Авали у овом месецу, везује се још један историјски податак, 29. април, када је торањ срушен у НАТО бомбардовању 1999. године. Уклањање остатака торња почело је маја 2005. године, а градња новог крајем 2006. године, на иницијативу Друштва за обнову Авалског торња. Радови, укупне вредности око 8,5 милиона евра почели су фебруара 2007. године. Нови торањ висок је 204,68 метара и за 2 метра је виши од првобитног. Авала и наша престоница су и данас позната по овој чувеној грађевини, која је спремна да одмах након укидања ванредног стања у земљи, отвори врата свим домаћим и страним туристима.  

Pošaljite Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »

Registrujte se za novosti